Dit keer maken we kennis met Arie Dirk Terlouw, vrijwilliger in Dubbelmonde.
Wie is Arie Dirk Terlouw?
Ik ben Arie Dirk Terlouw, geboren in Hendrik Ido Ambacht. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren in Rotterdam. Daarna ben ik zeven jaar huisarts geweest bij het Ministerie van Defensie en was ik tevens gemeente-arts in Bergen op Zoom. Vervolgens heb ik tot mijn pensionering gewerkt als verzekeringsarts bij het UWV. In juni vorig jaar ben ik met pensioen gegaan. Ik ben getrouwd en heb vier kinderen en zes kleinkinderen. Als hobby heb ik modelspoorbouw.
Waarom ben je vrijwilligerswerk gaan doen?
Ik was voor mijn pensionering al bezig met de vraag wat ik daarna zou willen doen. Ik ben niet iemand die stil kan zitten, ik moet wat te doen hebben. Daarnaast vind ik het omgaan met mensen een van de mooiste dingen die er is. Ieder mens heeft zo zijn of haar eigen geschiedenis en daar onderdeel van te kunnen zijn, is bijzonder. Het onderdeel zijn van de maatschappij eindigt niet bij pensionering en daarom ben ik vrijwilligerswerk gaan doen. Toen ik in de wijkkrant een stuk las over Dubbelmonde heb ik meteen contact opgenomen.
Zingeving en plezier
Ik werk nu op vrijdag bij de ontbijtservice en op de vrijdagmiddag rijd ik op de duofiets. Dit laatste heb ik nog maar twee keer gedaan in verband met de kou. Het is fijn om er te kunnen zijn voor de mensen uit de zorg en uit de aanleunwoningen. Luisteren naar hun verhalen of helpen met brood smeren. Al die dingen maken het werk leuk en zinvol. Ook het samenwerken met de gastvrouwen ervaar ik als zeer plezierig.
Het er kunnen zijn voor de medemens. Dit hebben mijn ouders mij altijd voorgehouden. Luisteren naar de verhalen van de mensen, samenwerken met de gastvrouwen en zorgen voor het ontbijt voor de bewoners geeft mij voldoening. En straks, als het beter weer wordt, ga ik weer op de duofiets en rijd ik mensen rond in Dubbeldam. De paar keer dat ik dit gedaan heb, merkte ik het plezier van de mensen die ik rondreed. Het zijn mensen die niet vaak de deur uit komen en het geeft mij voldoening om samen met hen door het ‘dorp’ te rijden.